Η Ενεργειακή ετικέτα δημιουργήθηκε το 1994, με νομοθεσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με σκοπό την ενεργειακή επισήμανση και τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.
Αρχικά έγινε για ορισμένες οικιακές συσκευές και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα το 2004.
Με συγκριτική κλίμακα από το Α (πιο αποδοτικό) έως το G (λιγότερο αποδοτικό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή/αγορά προϊόντων με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τους καταναλωτές.
Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει και τους κατασκευαστές να προωθούν την καινοτομία χρησιμοποιώντας ενεργειακά πιο αποδοτικές τεχνολογίες.
Οι κατασκευαστές επιθυμούν τα προϊόντα τους που φέρουν ενεργειακή ετικέτα να κατατάσσονται στην υψηλότερη δυνατή κατηγορία ενεργειακής απόδοσης ώστε να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πιθανό οι κατασκευαστές, οι οποίοι πωλούν συσκευές που κατατάσσονται στις χαμηλότερες τάξεις ενεργειακής απόδοσης, να επιδιώξουν να βελτιώσουν την απόδοση των προϊόντων τους ώστε να καταταχθούν σε υψηλότερη κατηγορία.
Από την 1η Μαρτίου 2021, η ενεργειακή ετικέτα άλλαξε μορφή και πολλές οικιακές συσκευές όπως ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια–στεγνωτήρια, τηλεοράσεις και συντηρητές κρασιών, συνοδεύονται από αυτή την νέα ενεργειακή ετικέτα. Οι αλλαγές που εισάγει θα μας βοηθήσουν να κάνουμε πιο οικολογικές αγορές στο μέλλον!
Ο σημαντικότερος λόγος που κατέστησε αναγκαία την υιοθέτηση νέας ενεργειακής ετικέτας είναι η μείωση της χρησιμότητας της παλιάς. Με βάση τα μέχρι πρότινος δεδομένα, η πλειονότητα των συσκευών μπορούσε να επιτύχει αξιολόγηση Α++ ή Α+++ άρα η σύγκριση μεταξύ μοντέλων δεν ήταν εύκολη. Στόχος της νέας ετικέτας είναι να παρέχει πιο ακριβή πληροφόρηση.
Για την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στους καταναλωτές η νέα ευρωπαϊκή ετικέτα ενεργειακής απόδοσης αξιολογεί την απόδοση με πιο αυστηρά κριτήρια. Έτσι ένα ψυγείο που είχε έως σήμερα αξιολόγηση Α+++ βαθμολογείται με C στη νέα κλίμακα. Επίσης άλλαξε και η ίδια η κλίμακα. Οι αξιολογήσεις κυμαίνονται πλέον από Α έως G και σταματά η χρήση των “+” στις υψηλότερες κατηγορίες. Αυτό κάνει πιο σαφή τη σήμανση, μειώνοντας τη σύγχυση που μπορεί να δημιουργήσουν τα πολλαπλά επίπεδα αξιολόγησης A.
Οι αλλαγές στον υπολογισμό της κατανάλωσης έφεραν και αλλαγές στις επιπλέον πληροφορίες στο τέλος της ετικέτας. Η ετήσια κατανάλωση που αναφέρει η νέα ενεργειακή ετικέτα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο, ο οποίος δίνει ένα αποτέλεσμα πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Μια ακόμα αλλαγή είναι η προσθήκη QR Code στην ετικέτα. Ο κωδικός αυτός μας επιτρέπει να έχουμε άμεσα πρόσβαση σε αναλυτικότερες πληροφορίες για τη συσκευή που μας ενδιαφέρει. Απλά κάνουμε scan το QR Code με το smartphone μας και μαθαίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης άλλαξε. Αυτή είναι και η ουσιαστικότερη αλλαγή. Οι κλάσεις Α+, Α++ και Α+++, οι οποίες προκαλούσαν και τη μεγαλύτερη σύγχυση, καταργήθηκαν. Πλέον η κλίμακα αποτελείται από τις κλάσεις A, B, C, D, E, F, G και θα είναι κοινή για όλα τα προϊόντα. Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (πράσινες) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινες) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.
Στην πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας τοποθετείται κωδικός QR. Σαρώνοντας τον κωδικό με smartphone αποκτάς πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων “EPREL”, η οποία παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα προϊόντα που φέρουν ενεργειακή σήμανση.
Στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας παρουσιάζεται η κατανάλωση ενέργειας πιο ευδιάκριτα και αποτυπώνεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους, ανάλογα με την ομάδα προϊόντος: σε kWh ανά έτος, σε kWh ανά 1000 ώρες ή σε kWh ανά 100 κύκλους λειτουργίας. 4 Εικονογράμματα Στο κάτω τμήμα της ετικέτας εμφανίζονται εικονογράμματα τα οποία ενημερώνουν για πρόσθετα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα περισσότερα εικονογράμματα παραμένουν ίδια με αυτά της παλιάς ενεργειακής ετικέτας, ορισμένα ανανεώθηκαν, ενώ προστέθηκαν και κάποια καινούργια
Πρακτικά η νέα ετικέτα κάνει ό,τι ακριβώς και η παλιά, απλά το κάνει πιο αποδοτικά. Απλώς αυτή την περίοδο υπάρχει περίπτωση να δούμε συσκευές και με τις δύο ετικέτες μαζί. Για να επιλέξουμε την πιο οικολογική, πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία της νέας ετικέτας των συσκευών που μας ενδιαφέρουν.
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για tips και χρήσιμες πληροφορίες για τις οικιακές συσκευές σας τότε κάντε εγγραφή στο Newsletter μας.
Δημοφιλέστερα προϊόντα