Για τους περισσότερους η ιδέα του diy ( κάντο μόνος σου), όταν πρόκειται για την επισκευή ηλεκτρικών συσκευών ακούγεται αρκετά περίπλοκη. Υπάρχουν, ωστόσο πολλές περιπτώσεις που δεν απαιτούν τη συνδρομή επαγγελματία τεχνικού, ειδικά όταν αφορούν μια απλή βλάβη ή αβλεψία. Πώς θα είμαστε σίγουροι, όμως, αν κάποια βλάβη απαιτεί τις γνώσεις τεχνικού ή αν είναι κάτι απλό που μπορούμε και μόνοι μας να επισκευάσουμε;
Σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε το diy;
Ο απορροφητήρας είναι μια συσκευή που τις περισσότερες φορές ξεχνάμε να καθαρίσουμε. Για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τα φίλτρα και όποτε βλέπουμε ότι έχουν συσσωρευτεί λίπη ή να τα πλένουμε ή τα αλλάζουμε. Αν ο απορροφητήρας μας έχει μεταλλικά φίλτρα ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος καθαρισμού είναι με βραστό νερό και μαγειρική σόδα
Σε περίπτωση που διαθέτουμε φίλτρα άνθρακα ή υαλοβάμβακα, δεν πλένονται απλά αντικαθίστανται. Ιδανικά, τα φίλτρα θα πρέπει να ανανεώνονται ανά τέσσερις μήνες. Προτού προχωρήσουμε στην επανατοποθέτηση των φίλτρων καλό θα ήταν να καθαρίσουμε και το εσωτερικό του απορροφητήρα.
Η ηλεκτρική κουζίνα αποτελεί μια από πιο χρηστικές ηλεκτρικές συσκευές σε ένα σπίτι. Εάν ο φούρνος κάνει πολύ περισσότερο χρόνο από το σύνηθες για να ψήσει το φαγητό τότε ρίχνουμε μια ματιά στο λάστιχο της πόρτας. Σε περίπτωση που έχει κάποιο σκίσιμο το λάστιχο και η πόρτα δεν κλείνει καλά, τότε μπορεί να χάνεται έως και 20% της θερμότητας. Η αντικατάσταση του λάστιχου είναι αρκετά εύκολη και δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις.
Συνήθως όταν παρατηρούμε πάγο στο ψυγείο η πρώτη σκέψη μας είναι να καλέσουμε ηλεκτρολόγο. Πριν προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι η πόρτα του ψυγείου μας κλείνει καλά. Ελέγχουμε το λάστιχο για τυχόν σκισίματα. Παραγγέλνουμε ένα λάστιχο με βάση πάντα το μοντέλο του ψυγείου μας και το τοποθετούμε προσεκτικά. Καλό είναι 2 φορές χρόνο να καθαρίζουμε το συμπυκνωτή, ο οποίος βρίσκεται ή στο πίσω ή στο κάτω μέρος του ψυγείου. Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα καθαρισμού και την ηλεκτρική μας σκούπα. Αν διαθέτουμε ψυγείο No Frost και παρατηρήσουμε ότι τρέχει νερά, ελέγχουμε μήπως το σωληνάκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ψυγείου είναι βουλωμένο. Αν είναι, το καθαρίζουμε. Αν, όμως, το ψυγείο μας είναι συμβατικό, ελέγχουμε ότι η τρύπα εξόδου νερού που βρίσκεται στην “πλάτη” του ψυγείου δεν είναι βουλωμένη.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΟΤΕ δεν πειράζουμε τα ηλεκτρικά μέρη του ψυγείου!
Το πλυντήριο πιάτων είναι η συσκευή που έχει ‘ λύσει ’ τα χέρια σε πολλά σπίτια. Φροντίζουμε για την ομαλή λειτουργία του, καθαρίζοντας τα φίλτρα του κάθε έξι μήνες. Επιπλέον, μια φορά το μήνα καθαρίζουμε το λάστιχο περιμετρικά της πόρτας με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά για τον κάδο που απομακρύνουν λεκέδες σκουριάς και υπολείμματα αλάτων. Δεν το παραγεμίζουμε, καθώς έτσι και τα πιάτα δεν πλένονται σωστά και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει το πλυντήριο. Ελέγχουμε τα ένθετα και τα καλάθια του πλυντηρίου, διότι με το πέρασμα των χρόνων χρειάζονται αντικατάσταση. Παραγγέλνουμε ότι χρειαζόμαστε με βάση το μοντέλο και κάνουμε εύκολα την αλλαγή.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα περισσότερα προβλήματα που σχετίζονται με το πλυντήριο ρούχων αφορούν τον κάδο. Τοποθετούμε εσώρουχα και κάλτσες σε ειδικά σακουλάκια, εμποδίζοντας έτσι μικροαντικείμενα να βλάψουν τον κάδο του πλυντηρίου, αλλά και το φίλτρο. Αν συχνά ακούμε έναν έντονο θόρυβο κατά την ώρα της πλύσης, πριν σηκώσουμε το τηλέφωνο να καλέσουμε ηλεκτρολόγο, βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπερφορτώνουμε το πλυντήριο. Ένας υπερβολικά γεμάτος κάδος ελλοχεύει τον κίνδυνο της φθοράς διάφορων ανταλλακτικών του πλυντηρίου. Ταυτόχρονα δεν επιτρέπει τη σωστή πλύση των ρούχων. Παράλληλα, δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε τόσο τον κάδο όσο και τα φίλτρα του πλυντηρίου μας.
Η εντατική χρήση του στεγνωτηρίου ρούχων, κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, καθιστούν την τακτική συντήρηση του αναγκαία. Το γνωρίζατε ότι η συσσώρευση χνουδιών στο εσωτερικό του στεγνωτηρίου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά; Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο ελέγχουμε τακτικά τόσο τον κάδο όσο και του σωλήνες εξαερισμού και τους καθαρίζουμε με τα ειδικά καθαριστικά για στεγνωτήρια. Εάν το στεγνωτήριο μας δε στεγνώνει τα ρούχα ελέγχουμε τα φίλτρα, είναι πολύ πιθανόν να χρειάζονται καθάρισμα.
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να καλέσουμε τεχνικό;
Σίγουρα το diy, εκτός από το ότι μας εξοικονομεί χρήματα σε περιπτώσεις που ο τεχνικός δεν είναι αναγκαίος, μας δίνει και ένα αίσθημα υπερηφάνειας σε περίπτωση που καταφέρουμε να επιδιορθώσουμε την βλάβη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που η συμβολή του ειδικού είναι αναπόφευκτη, τόσο για την ομαλή λειτουργία της συσκευής μας όσο και για της δικής μας σωματική ακεραιότητα. Οτιδήποτε σχετίζεται με τα ηλεκτρικά μέρη μιας συσκευής και απαιτεί ΄ λύσιμο ΄, προϋποθέτει και τεχνικές γνώσεις. Όσο και αν θεωρούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καλό είναι να μην πειραματιζόμαστε και να αναζητάμε τη βοήθεια τεχνικού. Συσκευές όπως τα στεγνωτήρια έχουν υψηλή τάση και υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Επιπλέον, συσκευές που βρίσκονται ακόμα σε εγγύηση δεν τις επισκευάζουμε μόνοι μας. Απευθυνόμαστε πάντα στο κατάστημα από το οποίο έγινε η αγορά προκειμένου να μας καθοδηγήσουν αυτοί. Αν δοκιμάσουμε να επιδιορθώσουμε οι ίδιοι τη βλάβη είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα και να χάσουμε και την εγγύηση. Τέλος, πριν προχωρήσουμε σε κάποια επισκευή βεβαιωνόμαστε ότι διαθέτουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία. Πολύμετρα, κατσαβίδια, ελεγκτές τάσεις και διάφορα άλλα εργαλεία που ίσως να μη διαθέτει η εργαλειοθήκη μας.
Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Οι έμπειροι τεχνικοί του easy service Maragopolos είναι κοντά σας για κάθε σας ανάγκη!
Δημοφιλέστερα προϊόντα